Rejestracja
 Strona główna    Profil    Dodaj tekst   Katalog    Kontakt 
Patronujemy
 
Menu
Menu główne
Strona główna
Tytułem wstępu
O fantasy
Autorzy
Recenzje
Zapowiedzi
Fragmenty
Wywiady
Artykuły
Opowiadania
Konkursy
Archiwum
Galeria
Poleć nasz serwis
Partnerzy

Katalog
Strona główna
Książki
Kategorie
Terminologia

Pomocne
Kontakt
Linki
Szukaj
FAQ
Mapa serwisu
 
Losowa pozycja
Wąwóz Kamiennego Serca
 
Katalog - dodano
 Wiedźma naczelna (wyd.2)
- Olga Gromyko
 Nigdy nie zapomnieć
- Michel Bussi
 Samolot bez niej
- Michel Bussi
 Nie puszczaj mojej dłoni
- Michel Bussi
 Mama kłamie
- Michel Bussi
 
- skomentowano
 Plus/minus
- Olga Gromyko
 Plus/minus
- Olga Gromyko
 Zapisane w kartach
- Anne Bishop
 Ciężko być najmłodszym
- Ksenia Basztowa, Wiktoria Iwanowa
 Sopel cz.1
- Paweł Kornew
 
Poul Anderson
Poul Anderson


Poul Anderson (25 listopada 1926 – 31 lipca 2001), amerykański pisarz science fiction i fantasy.
Używał pseudonimów A. A. Craig, Michael Karegeorge, Winston P. Sanders.
Urodził się w miejscowości Bristol w stanie Pensylwania w USA. Jego rodzice pochodzili ze Skandynawii, przez krótki okres swojego życia dziecięcego mieszkał w Danii. W roku 1948 ukończył fizykę na Uniwersytecie Minnesota. Interesował się również historią, językiem i literaturą rodzinnego kraju rodziców. Wiedzę tę wykorzystał później w swojej książkch. Poruszał się swobodnie zarówno w tak zwanej twardej fantastyce, jak i w fantasy.
Debiut literacki Andersona to opowiadanie napisane wspólnie z F. N. Waldropem Tomorrow's Children w 1947. Był członkiem Fantasy Society w Minneapolis, gdzie początkowo mieszkał. W 1952 roku wydał pierwszą powieść Vault of the Ages. Był redaktorem i wydawcą wielu książek.
Poziom twórczości Andersona jest bardzo nierówny. Można znaleźć utwory błahe, ze schematyczną fabułą, lecz ma również na swoim koncie bardzo dobre pozycje.

Nagrody i wyróżnienia:
Nagroda Hugo
1961 krótka forma (short story) The Longest Journey
1964 krótka forma (short story) No Truce with Kings
1969 nowela (novelette) The Sharing of Flesh
1972 opowiadanie (novella) The Queen of Air and Darkness
1973 nowela (novelette) Goat Song
1979 nowela (novelette) The Hunter's Moon
1982 opowiadanie (novella) The Saturn Game
Nagroda Nebuli
1971 opowiadanie (novella) The Queen of Air and Darkness
1972 nowela (novelette) Goat Song
1981 opowiadanie (novella) The Saturn Game
Nagroda im. Johna W. Campbella za najlepszą powieść s-f
2000 powieść Genesis
Nagroda Prometheusa
1985 powieść Trader to the Stars (w kategorii Hall of Fame Award for Best Classic Libertarian SF Novel)
1995 powieść The Stars Are Also Fire
1995 powieść The Star Fox (w kategorii Hall of Fame Award for Best Classic Libertarian SF Novel)
2001 za całokształt twórczości (lifetime achievement)
Nagroda Gandalfa (Gandalf Grand Master) (1978)


Bibliografia


Psychotechnic League
  • Star Ways /The Peregrine (1956)
  • The Snows of Ganymede (1958)
  • Virgin Planet (1959)
  • Cold Victory (1982)
  • Starship (1982)
Hoka
  • Earthman's Burden (1957) z Gordon R. Dickson
  • Star Prince Charlie (1975) z Gordon R. Dickson
  • Hoka! (1983) with Gordon R. Dickson
  • Hoka! Hoka! Hoka! (1998) z Gordon R. Dickson
  • Hokas Pokas! (2000) z Gordon R. Dickson
Technic History
  • Dominic Flandry
    • We Claim These Stars (1959)
    • Earthman, Go Home! (1960)
    • Mayday Orbit (1961)
    • Oblicze nocy (Let the Spaceman Beware, 1963) /The Night Face (1978)
    • Agent of the Terran Empire (1965)
    • Flandry of Terra (1965)
    • Ensign Flandry (1966)
    • The Rebel Worlds (1969)
    • A Circus of Hells (1970)
    • The Day of Their Return (1973)
    • A Knight of Ghosts and Shadows (1974)/Knight Flandry (1974)
    • A Stone in Heaven (1979)
    • The Long Night (1983)
    • The Game of Empire (1985)
    • Flandry (1993) [O]
  • Nicholas Van Rijn
    • Wojna skrzydlatych (War of the Wing-Men, 1958) /The Man who Counts (1978)
    • Trader to the Stars (1964)
    • The Trouble Twisters (1966)
    • Satan's World (1969)
    • The People of the Wind (1973)
    • Mirkheim (1977)
    • The Earth Book of Stormgate (1978)
Harvest of Stars
  • Harvest of Stars (1993)
  • Gwiazdy są także ogniem (The Stars are also Fire, 1994)
  • Harvest the Fire (1995)
  • The Fleet of Stars (1997)
History of Rustum
King of Ys
  • The King Of Ys (1996) [O] z Karen Anderson
  • Roma Mater (1986) z Karen Anderson
  • Gallicenae (1987) z Karen Anderson
  • Dahut (1987) z Karen Anderson
  • The Dog and the Wolf (1988) z Karen Anderson
Maurai
  • Maurai and Kith (1982)
  • Orion Shall Rise (1983)
Operation Chaos
  • Operation Chaos (1971)
  • Operation Luna (1999)
The Last Viking
  • The Golden Horn (1980) z Karen Anderson
  • The Road of the Sea Horse (1980) z Karen Anderson
  • The Sign of the Raven (1980) z Karen Anderson
Three Hearts
  • Trzy serca i trzy lwy (Three Hearts and Three Lions, 1961)
  • A Midsummer Tempest (1974)
Time Patrol
  • Strażnicy czasu (Guardians of Time, 1960)
  • Time Patrolman (1983)
  • The Year of the Ransom (1988)
  • The Shield of Time (1990)
  • The Time Patrol (1991)
  • Time Patrol (1991) [O]

Inne

  • Vault of the Ages (1952)
  • Zaklęty miecz (The Broken Sword, 1954)
  • Brain Wave (1954)
  • Planet of No Return (1954) /Question and Answer (1978) (1954)
  • No World of Their Own (1955) /The Long Way Home (1975 UK) (1955)
  • We Have Fed Our Seas (1959) /The Enemy Stars (1959)
  • War of Two Worlds (1959)
  • Perish by the Sword (1959)
  • Podniebna krucjata (The High Crusade, 1960)
  • After Doomsday (1962)
  • The Makeshift Rocket (1962)
  • Shield (1963)
  • Let the Spacemen Beware! (1963)
  • Three Worlds to Conquer (1964)
  • The Corridors of Time (1965)
  • World Without Stars (1966) /The Ancient Gods (1966)
  • Tau Zero (1970)
  • The Byworlder (1971)
  • Tancerka z Atlantydy (The Dancer from Atlantis, 1971)
  • There Will Be Time (1973)
  • Hrolf Kraki's Saga (1973)
  • Fire Time (1974)
  • Inheritors of Earth (1974) with Gordon Eklund
  • The Winter of the World (1975)
  • The Avatar (1978)
  • Midsummer Tempest (1978)
  • Star Fox (1978)
  • The Demon of Scattery (1979) with Mildred Downey Broxon
  • Conan buntownik (Conan the Rebel, 1980)
  • The Devil's Game (1980)
  • Dzieci wodnika (Mermans Children, 1980)
  • The Long Way Home (1981)
  • The Psychotechnic League (1981)
  • New America: Grassy Knoll (1985)
  • Nie będzie rozejmu z władcami (No Truce with Kings, 1989)
  • Psychodrama (The Saturn Game, 1989)
  • The Boat of a Million Years (1989)
  • War of the Gods (1997)
  • Starfarers (1998)
  • Free Space (1998) z Edward E. Kramer, Brad Linaweaver i John Barnes
  • Genesis (2000)
  • Mother of Kings (2001)
  • For Love and Glory (2003)
  • Królowa powietrza i mroku (The Queen of Air and Darkness: And Other Stories, 1973)
  • Lis, pies i gryf (The Fox, the Dog, and the Griffin, 1966)

Wysłano dnia 20-10-2006 o godz. 18:28:04 przez Zuna
 
Pokrewne linki
 Więcej o Autorzy
 Napisane przez Zuna


Najczęściej czytany artykuł o Autorzy:
Autorzy
 
Opcje
 Strona do druku Strona do druku
 

"Poul Anderson" | Logowanie/Założenie konta | 0 komentarze
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować



Wszystkie znaki na tej stronie są zastrzeżone. PHP-Nuke Copyright © 2006 by Francisco Burzi.
Komentarze, artykuły, szata graficzna należą do ich twórców.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej