Rejestracja
 Strona główna    Profil    Dodaj tekst   Katalog    Kontakt 
Patronujemy
 
Menu
Menu główne
Strona główna
Tytułem wstępu
O fantasy
Autorzy
Recenzje
Zapowiedzi
Fragmenty
Wywiady
Artykuły
Opowiadania
Konkursy
Archiwum
Galeria
Poleć nasz serwis
Partnerzy

Katalog
Strona główna
Książki
Kategorie
Terminologia

Pomocne
Kontakt
Linki
Szukaj
FAQ
Mapa serwisu
 
Losowa pozycja
Żołnierze kosmosu
 
Katalog - dodano
 Droga szamana. Etap pierwszy: początek
- Wasilij Machanienko
 Amelia i Kuba. Wenecki spisek
- Rafał Kosik
 Zbudzone Furie (wyd.II)
- Richard Morgan
 Freja
- Matthew Laurence
 Kirke
- Madeline Miller
 
- skomentowano
 Sztylet ślubny
- Aleksandra Ruda
 Marzyciel
- Laini Taylor
 Idiota skończony
- Antologia
 Plus/minus
- Olga Gromyko
 Plus/minus
- Olga Gromyko
 
Tanith Lee
Tanith Lee


Tanith Lee (ur. 19 września 1947) jest angielską pisarką science-fiction, horroru oraz fantasy.
Urodziła się w w Londynie, jako córka Bernarda and Hyldy Lee. Uczęszczała do wielu szkół, by następnie pracować w wielu zawodach. Była pomocnicą bibliotekarza, sprzedawczynią, kelnerką...
W 1987 roku spotkała Johna Kaiine'a, angielskiego pisarza i artystę. Wyszła za niego za mąż w 1992 i mieszkają obecnie na południu Anglii.
Jej pierwsze opowiadanie zatytułowane Eustace zostało opublikowane w 1968 roku, zaś jej pierwsza powieść (dla dzieci) The Dragon Hoard w 1971.
Jest laureatką wielu nagród, dostała między innymi Nagrodę World Fantasy Award za opowiadania The Gorgon w 1983, oraz Elle Est Trois (La Mort) w 1984.
Tanith Lee jest autorką bardzo płodną. Napisała ponad 54 powieści, 188 opowiadań, oraz wiele wierszy. Pisała również scenariusze dla BBC, do serialu science-fiction Blake's Seven.


Bibliografia


Birthgrave
  1. The Birthgrave (1975)
  2. Vazkor, Son of Vazkor (1977) aka Shadowfire
  3. Quest for the White Witch (1978)

Novels Of Vis
  1. The Storm Lord (1976)
  2. Anackire (1983)
  3. The White Serpent (1988)
Four-BEE
  1. Don't Bite the Sun (1976)
  2. Drinking Sapphire Wine (1977)
Flat Earth
  1. Night's Master (1978)
  2. Death's Master (1978)
  3. Delusion's Master (1981)
  4. Delirium's Mistress (1986)
  5. Night's Sorceries (1987)
  6. The Lords Of Darkness (omnibus) (1987)
  7. Night's Daughter (omnibus) (1987)

Castle of Dark
  1. The Castle of Dark (1978)
  2. Prince on a White Horse (1982)
  3. Dark Castle, White Horse (1986)
Blood Stone
  1. Kill the Dead (1980)
  2. Sabella (1980)
  3. Sometimes After Sunset (omnibus) (1980)

Silver Metal Lover
  1. The Silver Metal Lover (1981)
  2. Metallic Love (2005)
Secret Books of Paradys
  1. The Book of the Damned (1988)
  2. The Book of the Beast (1988)
  3. The Book of the Dead (1986)/ aka Paradys
  4. The Book of the Mad (1993)
  5. The Secret Books of Paradys (omnibus) (2007)
Tanaquil
  1. Black Unicorn (1989)
  2. Gold Unicorn (1994)
  3. Red Unicorn (1997)
Blood Opera
  1. Dark Dance (1992)
  2. Personal Darkness (1993)
  3. Darkness, I (1994)
Claidi Journals
  1. Law of the Wolf Tower (1998)/ aka Wolf Tower
  2. Wolf Star (2000)/ aka Wolf Star Rise
  3. Queen of the Wolves (2001)/ aka Wolf Queen
  4. Wolf Wing (2002)
  5. The Claidi Journals Collection: Books I - III (omnibus) (2003)
Secret Books of Venus
  1. Faces Under Water (1998)
  2. Saint Fire (1999)
  3. A Bed of Earth (2002)
  4. Venus Preserved (2003)
Lionwolf
  1. Cast a Bright Shadow (2004)
  2. Here in Cold Hell (2005)
  3. No Flame But Mine (2007)
Piratica
  1. Piratica (Piratica: Being a Daring Tale of Girl's Adventure upon the High Seas, 2004)
  2. Return to Parrot Island (2006)
  3. The Family Sea(2007)
Powieści
  • The Dragon Hoard (1971)
  • Animal Castle (1972)
  • Companions on the Road (1975)
  • The Winter Players (1976)
  • Czarnoksiężnik z Volkyanu (Volkhavaar, 1977)
  • East of Midnight (1977)
  • Electric Forest (1979)
  • Shon the Taken (1979)
  • Day by Night (1980)
  • Lycanthia (1981)/ aka The Children of Wolves
  • Sung in Shadow (1983)
  • The Beautiful Biting Machine (1984)
  • Days of Grass (1985)
  • Madame Two Swords (1988)
  • A Heroine of the World (1989)
  • The Blood of Roses (1990)
  • Into Gold (1991)
  • Louisa the Poisoner (1992)
  • Heart-Beast (1992)
  • Elephantasm (1993)
  • Eva Fairdeath (1994)
  • Vivia (1995)
  • When the Lights Go Out (1995)
  • Reigning Cats and Dogs (1995)
  • The Gods Are Thirsty (1996)
  • White as Snow (2000)
  • Mortal Suns (2003)
  • Thirtyfour (2004) (z Esther Garber)
  • Death of the Day (2004)
  • L'Amber (2006)
Zbiory opowiadań
  • Biting the Sun (1999)
  • When Darkness Falls (2003) (z Susan Krinard and Evelyn Vaughn)
  • Winter Moon (2005) (z Mercedes Lackey and C E Murphy)
  • Princess Hynchatti: And Some Other Surprises (1972)
  • Champions of the Road (1979)
  • Unsilent Night (1981)
  • Red as Blood (1982)/ aka Tales from the Sisters Grimmer
  • Cyrion (1982)
  • Tamastara (1984)/ aka The Indian Nights
  • The Gorgon: And Other Beastly Tales (1985)
  • Women as Demons (1985)
  • Dreams of Dark and Light (1986)
  • Forests of the Night (1989)
  • Nightshades: Thirteen Journeys into Shadow (1993)
  • Fatal Women (2004) (jako Esther Garber)
  • Sages and Swords: Heroic Fantasy Anthology (2006) (z Eugie Foster, Ed McFadden and Vera Nazarian)
  • Tempting The Gods: The Selected Stories OF Tanith Lee Volume One (2007)
Wysłano dnia 20-10-2006 o godz. 20:16:27 przez Zuna
 
Pokrewne linki
 Więcej o Autorzy
 Napisane przez Zuna


Najczęściej czytany artykuł o Autorzy:
Autorzy
 
Opcje
 Strona do druku Strona do druku
 

"Tanith Lee" | Logowanie/Założenie konta | 0 komentarze
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować



Wszystkie znaki na tej stronie są zastrzeżone. PHP-Nuke Copyright © 2006 by Francisco Burzi.
Komentarze, artykuły, szata graficzna należą do ich twórców.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej