Rejestracja
 Strona główna    Profil    Dodaj tekst   Katalog    Kontakt 
Menu
Menu główne
Strona główna
Tytułem wstępu
O fantasy
Autorzy
Recenzje
Zapowiedzi
Fragmenty
Wywiady
Artykuły
Opowiadania
Konkursy
Archiwum
Galeria
Poleć nasz serwis
Partnerzy

Katalog
Strona główna
Książki
Kategorie
Terminologia

Pomocne
Kontakt
Linki
Szukaj
FAQ
Mapa serwisu
 
Losowa pozycja
Imajica - Piąte dominium
 
Katalog - dodano
 Bramy Światłości, tom 3
- Maja Lidia Kossakowska
 Ziemia złych uroków. Tom I
- Jacek Kloss
 Lucyfer
- Jennifer L. Armentrout
 Heroina
- Mons Kallentoft
 Czarownica
- Małgorzata Lisińska
 
- skomentowano
 Diabelski Młyn
- Aneta Jadowska
 Artefakt
- Maggie Furey
 Zamęt Nocy
- Patricia Briggs
 Toń
- Marta Kisiel
 Sztylet ślubny
- Aleksandra Ruda
 
Patronujemy
 
Szukaj



powered by FreeFind
 
Piers Anthony
Piers Anthony


Piers Anthony Dillingham Jacob, pseudonim pisarski Piers Anthony (ur. 6 sierpnia 1934 w Oksfordzie, Wielka Brytania) - autor książek z dziedziny science fiction i fantasy.
Karierę pisarską rozpoczynał w 1963 r. w piśmie "Fantastic", a sławę przyniosły mu już dwie pierwsze powieści Chthon i Macrescope. W pamięci czytelników zapisał się jednak głównie epokowymi cyklami: "Apprentice Adept", "Incarnations of Immortality", "Dragon" (z Robertem Margroffem) i – przede wszystkim – "Xanth". Pierwsza powieść tego cyklu, "Zaklęcie dla Cameleon", otrzymała w 1978 r. British Fantasty Award.
Nominowany do nagród Hugo i Nebula.


Bibliografia


Adventures of Kelvin Rud
  • Dragon's Gold (1987) wraz z Robertem E. Margroffem
  • Serpent's Silver (1988) wraz z Robertem E. Margroffem
  • Chimera's Copper (1990) wraz z Robertem E. Margroffem
  • Orc’s Opal (1990) wraz z Robertem E. Margroffem
  • Mouvar’s Magic (1992) wraz z Robertem E. Margroffem
Adept (Apprentice Adept ) Krąg walki (Battle Circle)
  • Sos Sznur (Sos the Rope, 1968)
  • Var Pałki (Var the Stick, 1972)
  • Neq Miecz (Neq the Sword, 1975)
  • Bio of a Space Tyrant
  • Refugee (1983)
  • Mercenary (1984)
  • Politician (1985)
  • Executive (1985)
  • Statesman (1986)
  • Cluster (1977)
  • Chaining the Lady (1978)
  • Kirlian Quest (1978)
  • Thousandstar (1980)
  • Viscous Circle (1982)
  • Isle of Woman (1993)
  • Shame of Man (1994)
  • Hope of Earth (1997)
  • On a Pale Horse (1983)
  • Bearing an Hourglass (1984)
  • With a Tangled Skein (1985)
  • Wielding a Red Sword (1986)
  • Being a Green Mother (1987)
  • For Love of Evil (1988)
  • And Eternity (1990)
  • Jason Stryker
  • Kiai! (1974) z Roberto Fuentes
  • Mistress of Death (1974) z Roberto Fuentes
  • The Bamboo Bloodbath (1974) z Roberto Fuentes
  • Ninja's Revenge (1975) z Roberto Fuentes
  • Amazon Slaughter (1976) z Roberto Fuentes
  • Virtual Mode (1990)
  • Fractal Mode (1992)
  • Chaos Mode (1993)
  • Omnivore
  • Omnivore (1968)
  • Orn (1971)
  • Ox (1976)
  • Tarot
  • God of Tarot (1979)
  • Vision of Tarot (1980)
  • Faith of Tarot (1980)
  • Xanth
    • The Continuing Xanth Saga (1997)
    • Stork Naked (2006)
    1. Zaklęcie dla Cameleon (A Spell for Chameleon, 1977)
    2. Źródła magii (The Source of Magic, 1979)
    3. Zamek Roogna (Castle Roogna, 1979)
    4. Przesmyk Centaura (Centaur Aisle, 1981)
    5. Ogrze, ogrze (Ogre, Ogre, 1982)
    6. Nocna mara (Night Mare, 1983)
    7. Smok na piedestale (Dragon on a Pedestal, 1983)
    8. Okrutne kłamstwo (Crewel Lye: A Caustic Yarn, 1984)
    9. Zakochany golem (Golem in the Gears, 1986)
    10. Dolina kopaczy (Vale of the Vole, 1987)
    11. Niebiański cent (Heaven Cent, 1988)
    12. Młodzian z Mundanii (Man From Mundania, 1989)
    13. Wyspa widoków (Isle of View, 1990)
    14. W poszukiwaniu odpowiedzi (Question Quest, 1991)
    15. Barwa jej bielizny (The Color of Her Panties, 1992)
    16. Demony nie drzemią (Demons Don't Dream, 1992)
    17. Olbrzymie kochanie (Harpy Thyme, 1993)
    18. Obowiązkowy Gargulec (Geis of the Gargoyle, 1994)
    19. Rok i prawne komplikacje (Roc and a Hard Place, 1995)
    20. Tamten zły wiatr (Yon Ill Wind, 1996)
    21. Currant Events (2004)
    22. Pet Peeve (2005)
    Aton/Piers Anthony's Worlds of Chthon
  • Chthon (1967)
  • Phthor (1975)
  • Antologie
  • Uncollected Stars (1986) z Barry N. Malzberg, Martin H. Greenberg i Charles G. Waugh
  • Tales from the Great Turtle (1994) z Richard Gilliam
  • Inne
  • Prostho Plus (1967)
  • Triple Detente (1968)
  • The Ring (1968) z Robert E. Margroff
  • Macroscope (1969)
  • Hasan (1969)
  • The E.S.P. Worm (1970) z Robert E. Margroff
  • Race Against Time (1973)
  • Rings of Ice (1974)
  • Steppe (1976)
  • Pretender (1979) with Frances Hall
  • Mute (1981)
  • Vision of Tarot (Tarot Trilogy) (1982)
  • Apprentice Adept-3 Vols (Boxed) (1983)
  • Magic of Xanth-3 Vols. (Boxed) (1983)
  • Thousandstar: Vol 4 of "The Cluster Series" (1984)
  • Crewel Lye (1985)
  • Anthonology (1985)
  • Vicinity Cluster: Vol 1 of the "Cluster" Series (1985)
  • Ghost (1986)
  • Shade of the Tree (1986)
  • Apprentice Adept-3 Vol. (Boxed) (1986)
  • Battle Circle (1986)
  • Magic of Xanth-3 Vol.-Boxed (1986)
  • More Magic of Xanth-3 Vol. (Boxed) (1986)
  • Piers Anthony: Bio of a Space Tyrant/Refugee, Mercenary, Politician, Executive (1986)
  • Tarot (Tarot, 1987)
  • Pornucopia (1989)
  • But What of Earth? (1989)
  • Through the Ice (1989) with Robert Kornwise
  • Pamięć absolutna (Total Recall, 1989)
  • More Magic of Xanth/Centaur Aisle, Ogre-Ogre, Night Mare (1989)
  • Spellbound Xanth: Dragon on a Pedestal, Crewel Lye, Golemin the Gears (1989)
  • The Apprentice Adept: Split Infinity, Blue Adept, Juxtaposition (1989)
  • The Magic of Xanth: An Enchanting Fantasy Trilogy/a Spell for Chameleon, the Source of Magic, Castle Roogna (1989)
  • Hard Sell (1990)
  • Dead Morn (1990) with Roberto Fuentes
  • Firefly (1990)
  • Source of Magic (1990)
  • Mercycle (1991)
  • Tatham Mound (1991)
  • Balook (1991)
  • The Caterpillar's Question (1992) z Philip José Farmer
  • Alien Plot (1992)
  • ESP Worm: Valorous (1992) z Robert E. Margroff
  • If I Pay Thee Not in Gold (1993) z Mercedes Lackey
  • Killobyte (1993)
  • Harpy Time (1993)
  • Letters to Jenny (1993) z Alan Riggs
  • The Willing Spirit (1996) z Alfred Tella
  • Earth (1996)
  • Faun and Games (1997)
  • Spider Legs (1998) z Clifford A. Pickover
  • Quest for the Fallen Star (1998) z James Richey and Alan Riggs
  • Zombie Lover (1998)
  • Faun & Games (1998)
  • Dream a Little Dream (1999) z Julie Brady
  • Muse of Art (1999)
  • Xone of Contention (1999)
  • The Secret of Spring (2000) z Jo Anne Taeusch
  • The Gutbucket Quest (2000) z Ron Leming
  • The Dastard (2000)
  • Heaven Cent (The Xanth Series, 11) (2000)
  • Man from Mundania (2000)
  • Swell Foop (2001)
  • Up in a Heaval (2002)
  • The Quest for Magic (2002)
  • Cube Route (2003)
  • Up In a Heaval: A Xanth Novel (2003)
  • Battle Circle (1978)
  • The Magic of Xanth (1981)
  • Double Exposure (1982)
  • Anthonology (1985)
  • Alien Plot (1993)
  • Bio of an Ogre (1988)
  • Bio of an Ogre: The Autobiography of Piers Anthony (1988)
  • Piers Anthony's Visual Guide to Xanth (1989) z Jody Lynn Nye, Todd Cameron Hamilton, James Clouse
  • How Precious Was that While (2001)

  • Wysłano dnia 23-10-2006 o godz. 18:37:36 przez Zuna
     
    Pokrewne linki
     Więcej o Autorzy
     Napisane przez Zuna


    Najczęściej czytany artykuł o Autorzy:
    Autorzy
     
    Opcje
     Strona do druku Strona do druku
     

    "Piers Anthony" | Logowanie/Założenie konta | 0 komentarze
    Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

    Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować



    Wszystkie znaki na tej stronie są zastrzeżone. PHP-Nuke Copyright © 2006 by Francisco Burzi.
    Komentarze, artykuły, szata graficzna należą do ich twórców.
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
    Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej