Rejestracja
 Strona główna    Profil    Dodaj tekst   Katalog    Kontakt 
Menu
Menu główne
Strona główna
Tytułem wstępu
O fantasy
Autorzy
Recenzje
Zapowiedzi
Fragmenty
Wywiady
Artykuły
Opowiadania
Konkursy
Archiwum
Galeria
Poleć nasz serwis
Partnerzy

Katalog
Strona główna
Książki
Kategorie
Terminologia

Pomocne
Kontakt
Linki
Szukaj
FAQ
Mapa serwisu
 
Losowa pozycja
Mały Brat
 
Katalog - dodano
 Grzechy Imperium
- Brian McClellan
 Klub samobójców
- Rachel Heng
 Słupnik
- Jakub Bielawski
 Diablero
- F.G. Haghenbeck
 Opowieści z piasku i morza
- Alwyn Hamilton
 
- skomentowano
 Diabelski Młyn
- Aneta Jadowska
 Artefakt
- Maggie Furey
 Zamęt Nocy
- Patricia Briggs
 Toń
- Marta Kisiel
 Sztylet ślubny
- Aleksandra Ruda
 
Patronujemy
 
Szukaj



powered by FreeFind
 
Emma Bull
Emma Bull


Urodziła się 3 stycznia 1954 roku w południowej Kalifornii. Uczęszczała do Beloit College, studiując angielski. Przeprowadziwszy się do Minneapolis pracowała jako niezależna dziennikarka. Wraz z mężem, Willem Shetterly, założyła wydawnictwo SteelDragon Press, wydające głównie komiksy.
Jej pisarskim debiutem była wydana w 1987 roku "Wojna o dąb", zaliczana do "urban fantasy". Otrzymała nagrodę magazynu „Locus” za najlepszy debiut roku. Drugą jej książką, tym razem dla odmiany science fiction, był "Falcon" (1989). Niektóre książki pisze wspólnie z mężem. W 1991 powstała "Bone Dance", mroczna, postnuklearna SF. Książkę obsypano wręcz nominacjami do prestiżowych nagród: Nebuli, Hugo, World Fantasy Award i Nagrody im. Philipa K. Dicka. Choć żadnej z nagród "Bone Dance" jednak nie zdobyła, sam fakt nominowania ugruntował pozycję Emmy Bull w fantastycznym panteonie.
Rok 1997 przyniósł "Freedom and Necessity", fantasy historyczną napisaną przez Emmę wspólnie ze Stevenem Brustem, z którym grała na gitarze w psychodelicznym jazz bandzie o nazwie Cats Laughing. Niegdyś grała i śpiewała także w Cats Laughing, obecnie w grupie rockowej Flash Girls. Pisywała i pisuje teksty piosenek.
Emma Bull jest uważana za jedną z twórczyń "urban fantasy" - gatunku, którego propagatorem jest również Neil Gaiman.

Bibliografia


Powieści
  • Falcon (1985)
  • Wojna o Dąb (War for the Oak, 1987)
  • Bone Dance (1991)
  • The Princess and the Lord of Night (1994)
  • Finder: A Novel of the Borderlands (1994)
  • Freedom and Necessity (1995) (z Steven Brust)
  • Nightspeeder: The Screenplay (2004) (z Will Shetterly)
  • War for the Oak: The Screenplay (2004)
  • Territory (2007)
Zbiór opowiadań
  • Double Feature (1994) (z Will Shetterly)
Cykl Liavek (z Will Shetterly)
  • Liavek (1985)
  • The Players of Luck (1984)
  • Wizard's Row (1987)
  • Spells of Binding (1988)
  • Festival Week (1990)

Wysłano dnia 01-05-2007 o godz. 14:20:22 przez Zuna
 
Pokrewne linki
 Więcej o Biografie
 Napisane przez Zuna


Najczęściej czytany artykuł o Biografie:
Magdalena Kozak
 
Opcje
 Strona do druku Strona do druku
 

"Emma Bull" | Logowanie/Założenie konta | 0 komentarze
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować



Wszystkie znaki na tej stronie są zastrzeżone. PHP-Nuke Copyright © 2006 by Francisco Burzi.
Komentarze, artykuły, szata graficzna należą do ich twórców.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej